Wednesday, 13 March 2013

Label Halal Ditarik Di Sri Lanka Bagi Menjaga Sensitiviti Penganut Buddha

Untuk kesejahteraan bersama

Di Malaysia logo Halal JAKIM ialah sesuatu yang sudah biasa kita lihat.kewujudan logo ini memudahkan orang Islam untuk mengetahui makanan mana yang boleh mereka beli tanpa timbul perasaan was was. Lain pula ceritanya di Sri Lanka. Persatuan Jamiyyatul Ulama Ceylon hari ini bersetuju menarik semula penggunaan logo halal pada makanan seluruh Sri Lanka bagi menjaga sensitiviti umat Buddha di negara itu. Sri Lanka ialah sebuah negara dimana majoriti penduduknya adalah beragama Buddha. Penjualan dan penggunaan logo halal pada makanan yang dijual dianggap oleh persatuan Bodu Bala Sena (Kuasa Buddha) sebagai sesuatu yang tidak boleh mereka terima.

Menurut Bodu Bala Sena, adalah "haram" bagi penganut Buddha Sri Lanka untuk memakan daging yang disembelih secara islamik. Mereka tidak mahu penganut Buddha terbeli dan termakan daging yang tidak Buddha Compliant ini. Setelah melakukan protes besar-besaran, Persatuan Jamiyyatul Ulama Ceylon bersetuju tidak menjual daging halal secara terbuka dan menarik penggunaan logo halal pada makanan Sri Lanka. Logo halal yang dikeluarkan oleh mereka hanya akan diletakkan pada daging halal yang dieksport ke luar negara.

Cerita ini sangat menarik bagi kami. Di Malaysia orang bukan Islam tak mengira agama setahu kami tidak ada masalah makan makanan halal. Kami juga kagum dengan Pesatuan Jamiyyatul Ulama Ceylon kerana sanggup menarik balik logo halal mereka bagi menjaga sensitiviti penganut agama majoriti. Very interesting news!
Laporan asal OnIslam dan http://blogserius.blogspot.com

* AGAK2 LA KALAU BN KALAH DALAM PRU13 PERKARA NI BOLEH BERLAKU KE KAT MALAYSIA..... NAK RASE KE?

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete